Midsommarlekar! :D

Tidkollen; midsommar 2011 illustration tidkollen

Ni behöver:
Ett tidtagarur eller en klocka.

Så här går det till:
Alla deltagare får till att börja med lämna ifrån sig sina klockor och mobiltelefoner. Uppgiften är sedan att förflytta sig en kort sträcka, till exempel runt ett hus, på exakt två minuter och fyrtiofem sekunder. Den som har den närmaste tiden vinner!

Grodspottning;midsommar 2011 illustration grodspottning

Ni behöver:
Godisgrodor av gelétyp och ett måttband.

Så här går det till:
Deltagarna stoppar en godisgroda i munnen och spottar den sedan så långt de kan. Den som kommer längst vinner. Den som äter upp sin groda innan man hunnit spotta blir diskad!

midsommar 2011 illustration säckhoppning hoppa säck

Säckhoppning;

Ni behöver:
Säckar av juteväv eller liknande. Eller några helt vanliga påslakan du inte är så rädd om.

Så här går det till:
Alla deltagare kliver i sina säckar och ställer sig redo bakom en startlinje. Sedan gäller det att hoppa så snabbt man kan och först i mål vinner! En riktig klassiker i midsommarsammanhang.

Kapplöpning med potatis;midsommar 2011 illustration kapplöpning med potatis

Ni behöver:
Skedar och ganska stora potatisar.

Så här går det till:
Gör en start- och mållinje. Alla deltagare tar en sked som de lägger potatisen i, startar samtidigt och springer sedan med skeden framför sig. Låt banan gå runt ett träd, en stol eller något annat man ska runda för att sedan springa tillbaka till mållinjen. Först i mål med potatisen fortfarande i skeden vinner.

midsommar 2011 illustration bokstavsjakten

Bokstavsjakten;

Ni behöver:
Allt som finns i naturen!

Så här går det till:
Alla deltagare ger sig ut i naturen för att på tid (ca 5-10 min) samla så många saker som möjligt på bokstaven S. Eller O. Eller K! Den person eller det lag som hittat flest saker vinner. Låt kreativiteten flöda!

Verktygsleken;midsommar 2011 illustration verktygsleken

Ni behöver:
Massor av olika verktyg, som hammare, träslev och potatisskalare samt potatisar.

Så här går det till:
Deltagarna väljer två verktyg vardera, och därefter får de varsin potatis. Sedan ska deltagarna med hjälp av de verktyg de valt försöka få en så lång sammanhängande bit potatis som möjligt. Det kan verkligen bli hur tokigt som helst. Tänk till exempel om någon valt en träslev och en hammare!

Kubbstafett;midsommar 2011 illustration kubbstafett

Ni behöver:
Sex kubbar, en kung och två kastpinnar.

Så här går det till:
Båda lagen ställer upp sig på led bakom en startlinje. Framför varje lag, en liten bit ifrån startlinjen, ställs en rad med tre kubbar upp. Kubbarna ska stå med några meters mellanrum med riktning från lagen. Längst bort från lagen ställs kungen upp. Varje lag får en kastpinne. När starten går ska den som står först i ledet kasta pinnen med ett korrekt kubbkast och försöka pricka den närmaste kubben. Den som kastat ställer sig sist i ledet medan nästa person hämtar kastpinnen, springer tillbaka till linjen och kastar. Det lag som först får ner sina kubbar och kungen vinner!

Snurra runt pinnen;midsommar 2011 illustration snurra runt pinnen

Ni behöver:
Någonting pinnliknande som en skidstav, innebandyklubba eller kvastskaft.

Så här går det till:
Deltagarna springer fram till pinnen, håller ena änden mot pannan medan andra änden vilar mot marken och springer sedan så fort som möjligt tio varv runt pinnen innan de påbörjar en vinglig färd tillbaka till startlinjen. Den person eller det lag som är snabbast tillbaka vinner! Varning för skrattkramp.

  • Pilkastning
    Har ni inte tillgång till en darttavla kan man kasta pilar på ballonger istället. Häng upp ett par ballonger i ett snöre eller fäst på annat sätt.
  • Kasta boll
    Den här grenen kan också utföras på olika sätt beroende på vad man har att tillgå. Finns en stege kan man ställa den mot en vägg och poängsätt så att om bollen hamnar i det översta hålet så blir det högre poäng än den hamnar i ett hål längre ner. Man kan också ställa upp ett antal burkar av något slag på en stubbe, pall elller dylikt som man sedan ska träffa med bollar. Den klassiska kasta-boll-leken är nog rätt och slätt kast boll i hink. Antingen ska den tävlande få så många bollar som möjligt i en hink eller om du har fler hinkar, gärna i olika storlekar kan du sätta olika poäng på hinkarna. Förslagsvis får man flest poäng om man lyckas få i bollen i den minsta hinken och minst poäng i den största hinken.
  • Spika spik i en bräda
    Den som på minst antal slag lyckas hamra i spiken vinner.
  • Minnesleken
    Lägg upp ett antal saker på en filt eller ett bord. Låt alla titta en stund och memorera vilka saker som ligger där. Sedan blundar alla tävlande och det plockas bort några saker alternativt att man tar bort alla saker. De tävlande får sedan gissa vilka saker som plockades bort
  • Pennan i flaskan
    Det här liksom hoppa säck en klassiker i leksammanhang. Knyt en penna i ett snöre runt midjan och låt hänga ner som en svans. Försök sedan få in pennan i en tom glasflaska genom att du hukar dig över den. Denna lek lockar garanterat till mycket skratt.
Källa: www.ica.se :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bloglovin

Trackback